nr. 101

FC Portugal Newsletter


Futebol Clube Portugal - Amsterdam
sinds 14 mei 1994

door Manuel Bravo da Silva


Correspondentie

Fc Portugal
Kijkduinstraat 30 - 3
1055 ZA Amsterdam

* info@bravodasilva.nl
( +31.(0)6.53 56 67 31


Betalingen van contributies, boetes, aankopen, etc…. op het volgende rekeningnr. van de POSTBANK:

9554172 - t.n.v.

Fc Portugal
Kijkduinstraat 30-3
1055 ZA Amsterdam

Welkomstwoord
Het Bestuur van FC Portugal
A-Selectie van FC Portugal
Trainingskamp van FC Porto in Nederland
Amsterdam Tournament

Valter Ferreira
13e studiereis van FC Portugal naar Gdansk
Afscheidswedstrijd van Manuel
FC Portugal is vriendschap
FC Portugal is een club met een eigen identiteit
...............................................................................................

Welkomstwoord

De zomer is voorbij…..

Het is bijna voorbij de mooie zomer in Nederland, als ook de gebeurtenissen die ons hebben beziggehouden de laatste tijd. Het begon in juni allemaal met het WK voetbal in Duitsland, waar Nederland teleurstellend presteerde en Portugal met veel geluk de halve finale wist te bereiken. Italie won uiteindelijk de wereldbeker maar de twee spelers die zich toen hebben misdragen, Zidane en Materazzi kregen toen en nu de meeste aandacht en zullen nu voor altijd herdacht worden, zoals de helden vroeger.
In deze periode werd ook FC Portugal voor het eerst serieus geconfronteerd door het bestuur van Gold Star-Sna met de mogelijkheid, dat het Stadsdeel Slotervaart onze kantine zou sluiten, vanwege een grote financiele achterstand die de club Gold Star-Sna had opgelopen bij het stadsdeel. Een reeks van vergaderingen, onderhandelingen met elkaar en het stadsdeel hebben er toe geleid dat we voorlopig een kans kregen en door mochten gaan. Op 9 augustus in de Hilton Parc Soestduinen besluit mijn vriend Co Adriaanse bij FC Porto op te stappen, met alle gevolgen van dien en de publiciteit die daar aan te pas kwam, en die voor mij dubbel lastig vanwege de goede relatie die ik heb met FC Porto.
In deze periode heb ik tevens om verschillende redenen af gezien van een 5-jarig contract als Directeur Opleidingen bij FC Porto. Voor die positie is nu de voormalige trainer van Penafiel, Luis Castro aangetrokken. Op 10 september overlijd in Angola een van mijn grootmeesters, Valter Ferreira en oud speler van FC Volendam. Een bijzondere man die niet alleen verantwoordelijk was voor mijn overgang van AFC naar het grote Benfica, maar later veel invloed had op mijn mooie voetbalcarriere in Portugal.

Ik ga dus nog een jaar door bij FC Portugal, en hoop samen met mijn vrienden er weer wat van te maken. Ik zal jullie via deze newsletter op mijn website blijven voorzien van informatie en ook de bijzonderheden die zich in de loop van het seizoen zullen voordoen binnen de FAMILIE van FC Portugal.

Tenslotte wens ik iedereen veel gezondheid en een fantastisch seizoen !

...............................................................................................

Het Bestuur van FC Portugal

Bestuur van FC Portugal
Het Bestuur

De afgelopen 4 seizoenen hebben we allemaal hard gewerkt om het enigszins mogelijk te maken met FC Portugal, via de club Gold Star-Sna deel te nemen aan de competities van de KNVB.
Zowel met onze jeugdteams als met de senioren.

FC Portugal heeft zoals afgesproken, vanaf 1 juni 2006 zitting genomen in het bestuur van Gold Star-Sna, en is nu medeverantwoordelijk voor het voetbalseizoen 2006-2007. Ikzelf ben de secretaris van de vereniging geworden, Silverio Pereira de 2e penningmeester, Felix en Fátima Cortez wedstrijdsecretarissen en Carlos Gomes, kantinebeheerder.

In het bestuur van FC Portugal is verder, Ricardo Augusto die als jeugdcoordinator zijn taken zal blijven vervullen, en is Mevr. Hardholt aangesteld om de ledenadministratie te organiseren. Ze houd zich ook bezig met de werving van sponsors en andere projecten.
Carlos Martinho zal zich dit jaar ook meer intensief gaan bezighouden met de activiteiten die we willen gaan organiseren op de club.

Maar de prioriteiten liggen nu eerst bij het inzicht krijgen van de financiele zaken bij de club, wat heel erg moeizaam verloopt, het opruimen en schoonmaken van het clubgebouw en de administratie (Ledenadministratie & Spelerspassen bij de KNVB) in orde te krijgen. Een rooster voor de kantinediensten zal binnenkort in werking worden gesteld. We beschikken inmiddels ook al over een televisie in de kantine die ons de mogelijkheid zal geven om de Portugese wedstrijden te volgen, als ook de Champions League wedstrijden door de week.

Iedereen is heel erg behulpzaam en positief, en met veel plezier bezig om van dit seizoen een succes te maken.

...............................................................................................

A-Selectie van FC Portugal

FC Portugal 1

Ik ben verantwoordelijk voor het technisch beleid, en zal me voornamelijk bezighouden met het eerste elftal op zondag. Ik zal mijn filosofie, visie, speelwijze en spelregels aan de groep proberen over te dragen.

In mijn visie, zijn twee dingen heel erg belangrijk in voetbal: Goed kunnen voetballen en de morele verplichtingen weten na te komen.

In mijn voetbal beoordelingen let ik vooral op: Techniek, discipline en karakter.
Het is belangrijk dat je fit bent en uitgerust voor een wedstrijd.

Bij morele verplichtingen, kijk ik naar: Verantwoordelijkheid hebben, persoonlijkheid, zelfbeheersing in de moeilijke momenten, afspraken nakomen t.o.v. je vrienden en collega's, regelmatig aan de trainingen deelnemen, op tijd zijn voor bijeenkomsten, schulden op tijd aflossen, en van alles wat bij een goede relatie hoort.

Belangrijk ook is dat je zelf een visie hebt, en de belangen van een club/organisatie weet te onderscheiden en daar een goed vervolg aan weet te geven.

Dit is de juiste volgorde:

  1. Clubbelang ( De club die je vertegenwoordigt, staat altijd op de eerste plaats !)
  2. Teambelang ( De resultaten van het team bepalen het succes van de club !)
  3. Eigenbelang ( Als de club en het team succes hebben, heb je het ook goed ! )

Het collectief belang gaat altijd voor ons eigen belang. Waarom ? Omdat als het collectief niet goed is, het voor de individu (egoist..) ook snel afgelopen zal zijn.

Het is aan mij om te bepalen of je geschikt bent om bij FC Portugal te kunnen blijven spelen, zo niet zal men naar een andere club of omgeving moeten gaan uitkijken.
Als we terug gaan naar de historie van FC Portugal, dan is er veel veranderd de laatste tijd. We beschikken nu over een kantine, hebben een goed team en ook de jeugd heeft het naar zijn zin bij de club.

Inmiddels hebben we onze eerste doelstelling van het seizoen gehaald, door de 2e ronde van de KNVB beker te halen.

Resultaten:
Tos/Actief FC Portugal 2 - 4
FC Portugal APGS 5 - 1
FC Portugal Sporting Amsterdam 7 - 2

Ik wens iedereen een fantastisch seizoen, en hoop dat we met zijn allen, ons aan dit schema kunnen houden en dit jaar weer een goed resultaat kunnen neerzetten.

...............................................................................................

Trainingskamp van FC Porto in Nederland

juli 2006

Co Adriaanse en Manuel
Co Adriaanse en Manuel

Op 17 juli 2006 kwam FC Porto voor de 3e keer op rij voor een trainingskamp naar Nederland. Zoals de vorige 4 edities waarvan een daarvan in het Duitse Marienfeld plaatsvond mocht ik eerst de locatie voor het team uitzoeken, en vervolgens gedurende de trainingskamp het team begeleiden en ondersteunen. Dit keer viel de keuze op de luxueuze en prachtige "Landhuishotel Restaurant De Bloemenbeek" van eigenaar Raymond Strikker.
De trainingen verzorgd door Co Adriaanse vonden plaats op de velden van de locale amateurclub S.V. De Lutte. En de wedstrijden van FC Porto werden georganiseerd door wedstrijdmakelaar Jeroen Wotte.

Het weer in Nederland was prachtig in deze periode, met temperaturen boven de 30 graden, en het was relax om elke dag met de mountain bikes die we tot onze beschikking hadden, vroeg door de natuur te fietsen, op weg naar de trainingen. Er werd ook volop gespeeld in deze periode, met wedstrijden tegen de amateurs van Rohda Raalte, Stevo & Rigtersbleek en twee tegen de profs van FC Groningen en Heracles.
De wedstrijden tegen de amateurclubs waren social gezien de leukste, omdat veel kinderen de gelegenheid kregen om de sterren van dichtbij te zien. De beste en spannendste wedstrijd werd gespeeld in Groningen, waar het team van FC Groningen in het nieuwe EUROBORG stadion nog nooit had verloren. Het werd dit 2-2 nadat Groningen in de laatste minuten een 2-1 voorsprong verpeelde toen Bosingwa na een prachtige actie raak schoot.

Jeroen Wotte en Manuel
Jeroen Wotte en Manuel

In Hotel De Bloemenbeek hebben we het heel erg naar ons zin gehad. De mensen waren professioneel en sympathiek, en het eten ontzettend lekker. Raymond Strikker de eigenaar wist goed op alles in te spelen, en alle verzoeken die we hier en daar kregen snel op te lossen. Ook de vrijwilligers van S.V. De Lutte waren top, bij de verzorging van het trainigscomplex.

Er zijn veel bekende mensen langsgekomen gedurende het kamp, en ook tijdens de wedstrijden waren er veel vrienden van ieder van ons aanwezig. In Geesteren bij de wedstrijd tegen Stevo, heb ik voor het eerst kennis kunnen maken met een van de sponsors van FC Portugal, Sandra Florindo van vertalingsbureau PORTUCALE. Zij is een echte FC Porto supporter, en heeft als hobby fotografie. Het was dan ook een mooie gelegenheid voor haar om een reportage te maken van FC Porto en die toe te voegen aan haar prachtige website, www.florindo.nl. De keeper Helton, inmiddels opgeroepen voor de nationale selectie van Brazilië, en die ook bezig is met een eigen website op internet, zag haar fotograferen, en dacht: Waarom zou ze niet van mij een fotoreportage kunnen maken ? Het was dan ook snel geregeld, en Sandra kwam een dag langs in De Lutte, om speciaal Helton te fotograferen. Zo probeeert zij ook FC Portugal te helpen met het werven van jeugdspelers, in haar nieuwsbrief: www.portucale.eu

Voorzitter Pinto da Costa kwam ook voor een paar dagen, en op 21 juni kon ik hem weer eens een keer op gaan halen van Schiphol. Hij kwam voor de wedstrijd tegen FC Groningen, en kon meteen Co Adriaanse feliciteren met zijn 59 ste verjaardag. In het hotel aangekomen zal ik nooit vergeten dat de voorzitter tegen mij zei: Het is wel heel erg warm in mijn hotelkamer…..Ik maakte een grap en antwoorde, dat de receptie mischien wel een vergissing had gemaakt en hem in de sauna had gezet. Ik moest in mezelf lachen, omdat ik en Luis Cesar als enige van de hele groep, over airconditioning beschikten in onze kamers. Het was genieten om iedereen in de groep te horen klachen over de warmte in de kamers, en dat juist wij die nooit over iets klachen, de enige 2 kamers in hotel die over airconditioning beschikten kregen toegewezen. Het was maar goed dat niemand er achter is gekomen, anders………..was het jaloezie geblazen.

Er gebeurde heel veel dingen, om hier allemaal op te noemen in een klein verslag. Maar het was daar supergezellig en aangenaam in De Lutte, en kort samengevat de beste trainingskamp van alle 4 die ik heb mogen organiseren voor FC Porto.

...............................................................................................

Amsterdam Tournament

Manuel en Antero Henrique
Manuel en Antero Henrique

Een paar dagen nadat we het dorp De Lutte hadden verlaten, en het team even in Porto was geweest, kwam het weer terug naar Nederland voor de deelname aan het Amsterdam Tournament, in de Amsterdam Arena. Dit voor de 2e keer op rij, en de 3e keer in de geschiedenis van het toernooi. Als onderkomen gedurende deze dagen werd voor het Hilton Parc Hotel in Soestduinen gekozen. Een mooi hotel gelegen in een prachtige omgeving in de buurt van Soest. Donderdag 3 augustus de eerste training van FC Porto op de velden van Soest , en daarna de gezamelijke persconferentie van de deelnemende coaches aan het toernooi in het Hilton Hotel in Amsterdam. Onder leiding van Hans Kraay junior mochten Alex Ferguson, Edwin van de Sar, Roberto Mancini, Henk ten Cate, Jaap Stam, Co Adriaanse en Tarik Sektioui plaats nemen in de grote perszaal voor de vragen van de schrijvende pers. De meeste aandacht ging natuurlijk naar Sir Alex Ferguson, maar ook de antwoorden van Co Adriaanse op de strikvragen van de journalisten zorgden voor veel humor. Het toernooi met Ajax, Manchester United, Inter Milaan en FC Porto verliep moeizaam voor het team van Co. Het werd 3-1 tegen Manchester United en 3-2 tegen Inter Milaan. De vraag om een spits als Vennegoor of Hesselink werd steeds heviger, en de uitleg waarom, heel slecht begrepen door de media en het bestuur van Fc Porto. Na de deze twee speeldagen konden de spelers even rusten, en werd er zondag een vrije dag ingelast. Een boottocht vanaf het dorpje Muiden naar de Gooise Meer, waar we in groepen van 8 zijn gaan roeien, met als afsluiting een barbecue. De plastic drol van FC Portugal die overal naartoe gaat, kwam weer eens uit mijn tasje tevoorschijn, en zo lag hij al snel naast een van de tafels aan de voeten van Ricardo Quaresma en Vitor Baia. Aangezien er twee honden aanwezig waren op het terras, kon dit niet verkeerd gaan, dacht ik……. Quaresma keek, en begon meteen te mopperen dat die honden daar niet moesten zijn, Vitor Baia trok een zure gezicht en vervolgens zeiden ze beiden vervolgens dat het heel erg stonk………en iedereen in lach schoot. Toen Quaresma het niet meer kon houden haalde hij een paar servetjes en legde die boven de plastic drol om die te bedekken, het was lachen….. We kwamen allemaal niet meer bij van het lachen…….en ik moest even denken aan de reizen van FC Portugal waar de drol altijd zijn dienst doet en zorgt dat we onze buikspieren goed trainen. Maandag heb ik een bezoek gebracht aan het jeugdcomplex van Ajax, De Toekomst. Daar had ik samen met Algemeen directeur Antero Henrique van Porto een afspraak staan met Directeur Opleidingen, John van de Brom. Het was de bedoeling om een beter inzicht te krijgen in de filsofie en werkwijze van Ajax.
Fc Porto wilde graag dat ik daar directeur opleidingen zou worden, en hoopte nog steeds op dat moment, dat ik het de komende 5 jaar zou gaan doen. Op dinsdag de opening van de perszaal van AZ in Alkmaar. Deze zaal werd naar Co vernoemd, nadat hij met AZ geweldige prestaties had geleverd. We konden op zo een dag iets anders gaan beleven, dan de trainingen in Soest. We werden door voorzitter Dirk Scheringa en veel journalisten uit Nederland en Portugal ontvangen. In mijn auto op weg naar het nieuwe stadion van AZ, had Co de geweldige speech voorbereid. Het was lachen geblazen in mijn auto en ook tijdens de persconferentie, vooral om de journalisten die in de loop der jaren zoveel onzin over Co hadden geschreven, De persconferentie van een half uur in de nieuwe perszaal van AZ was een show van Co, om nooit te vergeten, en de rondleiding van Dirk Scheringa van het nieuwe prachige stadion was heel indrukwekkend. Deze rondleiding is trouwens nog te zien op internet, www.az-tv.nl.

Na een kopje koffie bij Dirk op kantoor en gezellig te hebben bijgekletst zijn we doorgereden naar Noordwijk. Daar hebben we even op een terrasje gezeten en tijd gemaakt voordat we naar Rijnsburg gingen voor de laatste vriendschappelijke wedstrijd van Porto in Nederland. We wonnen wel met 5-2 van Rijnsburgse Boys, maar het was niet best. Na de wedstrijd terug naar het hotel in Soestduinen was Co heel erg teleurgesteld. Ik weet dat ik nog tegen hem zei, dat hij deze wedstrijd heel snel moest vergeten, en dat hij moest genieten en denken aan de mooie dag die we hadden gehad. De DINER die avond waar ik ook bij zat, en waar nu veel mensen over speculeren op TV en in de kranten zal er ook een zijn om nooit te vergeten, en nog niet beschreven kan worden.

Het was de laatste diner…….!

Op woensdag 9 augustus vertrok het team van FC Porto naar Engeland, bleef Co Adriaanse in Nederland achter, en ben ik naar Portugal gevlogen voor een paar dagen.

Co Adriaanse en Manuel
Co Adriaanse en Manuel

Het was het einde van een mooi avontuur, van mij en Co bij FC Porto. Buiten de vriendschap die we hebben opgebouwd met elkaar, heeft het ons een KAMPIOENSCHAP, BEKER en SUPERCUP opgeleverd.

...............................................................................................

Valter Ferreira

Valter Ferreira

Op zondag 10 september overleed op 60 jarige leeftijd Valter Ferreira, een van mijn leermeesters en voetbalman in hart en nieren. Gedurende vele jaren, tot op de dag van zijn overlijden, heeft hij zijn krachten gewijd aan voetbal. Hij begon in de jeugd van Sporting Lissabon, en speelde vervolgens voor Belenenses en Varzim voordat hij als eerste Portugees het avontuur in Europa zocht. In Duitsland speelde hij eerst voor Wumpertall, voordat hij via Willem II in het dorp van Volendam neerstreek. In Volendam beleefde hij zijn beste periode, en kreeg hij veel publiciteit, nadat hij topscorer werd met 11 goals. Na het avontuur in Nederland speelde hij vervolgens in Belgie voor Antwerpen en AA Gent. Na een periode bij Mountaban in Frankrijk, kwam hij uiteindelijk in Portugal terecht, waar hij zijn carriere afsloot bij Portimonense. Na zijn voetbalcarriere koos hij om spelersmakelaar te worden, en was dan ook een van de eersten in Portugal. Hij kwam ook met het idee om de BINGO's bij de voetbalclubs te introduceren, om extra inkomsten te genereren. Hij was de tijd ver vooruit, al zijn ideeen en inovaties werden door anderen uitgevoerd, en geld interesseerde hem al helemaal niet. In 1980 toen hij in Nederland was om Ton Blanker van Ajax te contracteren voor Guimaraes, zag hij me bij toeval spelen in een wedstrijd van AFC. Een paar maanden later presenteerde hij me bij Benfica, als een groot talent. Ik tekende een 1 jarig contract en ging bij hem wonen. In al die jaren dat ik met hem omging, heb ik veel geleerd, en aan hem heb ik alles te danken, wat ik heb meegemaakt in het voetbal. Twee jaar geleden kreeg ik te horen dat hij ernstig ziek was, en zocht hem op tijdens mijn vakantie in Lissabon. Later ging het steeds slechter met zijn gezondheid. In mei van dit jaar toen ik voor de Portugese Beker finale naar Lissabon ging, en die dagen in Hotel Altis verbleef, kwam hij ineens langs, zonder dat we iets hadden afgesproken. Ik voelde bij die ontmoeting al dat hij het niet lang meer zou volhouden , en heb voor mezelf gedacht dat, dat het moment was om afscheid van hem te nemen. Ik heb nog contact gehad, met een vriend journalist van de krant Record en een vriend van Fc Volendam, met het voorstel om een benefietwedstrijd te organiseren voor hem.

Het is allemaal te laat gebleken en nu ik aan hem terugdenk, denk ik aan Robin Hood, en al het geld die hij wist te verdienen ten koste van bobo's in het voetbal, om het vervolgens weer heel snel kwijt te raken aan zijn omgeving die het moeilijk had. Vooral mensen uit Angola waar hij geboren was, wilde hij helpen. Ik heb heel veel van hem geleerd en vooral van hem genoten ! Ik hoop dat ik hem ooit nog ergens tegenkom….................

...............................................................................................

13e studiereis van FC Portugal naar Gdansk in Polen

Gdansk
Gdansk

Dit jaar hebben wij besloten om met Fc Portugal naar Polen te gaan.
De stad Gdansk aan de kust zal onze bestemming zijn, maar zoals altijd zullen wij een route kiezen die ons veel van de omgeving zal laten zien. De steden Berlijn en Kallingrad behoren tot de mogelijkheden.

Kosten per deelnemer bedragen € 135,00 incl. huisvesting, vervoer en eten/drinken onderweg.

De reissom zal in gedeelten worden betaald, d.w.z. eerst een aanbetaling van € 100,00 voor 31 december 2006, en daarna het restant € 35,00 voor 31 maart 2007.

Alvorens het licht op groen te zetten, hebben wij een bevestiging nodig dat je mee zal gaan. Blijkt er voldoende belangstelling te bestaan, dan kunnen we onze reis definitief boeken. Uiteraard zal ik iedereen op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Wees er snel bij want we willen dit jaar maar maximaal 18 deelnemers meenemen.

OP = OP !!!!!

Je kunt het aanmeldingsbedrag van € 100.00 storten op de volgende postbank rekeningnummer: 955.41.72
onder vermelding van: "Studiereis Polen".

T.N.V. FC Portugal
Kijkduinstraat 30-3
1055 ZA Amsterdam


Top 10 - Deelnemers aan de reizen van Fc Portugal

plaats naam deelnemer reizen aantal

1

Manuel Bravo 12
2 Carlos Gomes 12
3 Carlos Paredes 12
4 Carlos Fonseca 11
5 Toni Cruz 11
6 H.van Wijk 9
7 Peter Neuzen 9
8 Nelson Beco 8
9 J. Teixeira 7
10 Luis Gomes 7
...............................................................................................

Afscheidswedstrijd van Manuel

Zoals ik al een keer eerder had beschreven, in een van mijn laatste nieuwsbrieven, wilde ik graag volgend jaar mijn afscheidswedstrijd als voetballer gaan organiseren. Dan heb ik precies 30 jaar gevoetbald……..

Ik zou gaan kijken naar de beste spelers die met mij samen hebben gespeeld of getraind in Amsterdam, sinds 1992 t/m 2007.

Ik wilde graag twee teams formeren.

  • Een team met de beste Portugese spelers die onder mij hebben getraind en gespeeld.
  • Een team van de beste buitenlande spelers die onder mij hebben gespeeld.

We krijgen dan een wedstrijd:

Portugal - Rest van de wereld

Om alvast te beginnen ga ik helemaal terug naar 1993, toen ik voor het eerst als trainer aan de slag ging bij de Turkse voetbalvereniging AGB.

AGB 1992-1993
AGB 1992-1993

Daar heb ik de eerste spelers onder mijn hoede gekregen, en ben ik mijn trainerscarriere begonnen.

Ik zal vanaf die datum beginnen, om een ranking te maken van de beste spelers, en elke keer als ik een nieuw voetbalseizoen doorneem van de laatste jaren de mogelijke teams samenstellen, die de afscheidswedstrijd zullen spelen.
Dit onder voorbehoud.

Ik hoop dat jullie het interessant zullen vinden om de herinneringen weer terug te halen, en het aantal spelers die onder mij trainerschap hebben gespeeld weer terug te zien.

Over het eerste seizoen 1992-1993 dat ik trainer ben geweest bij AGB, en de spelers die ik tot mijn beschikking had zou ik op basis van dit seizoen de volgende twee teams kiezen voor mijn afscheidswedstrijd.

Portugal   Rest van de wereld
  C.Gomes C.Camelo     Husseyn Salih  
  Manuel J.Azevedo J.Esteves Yadigar Johnny Zeki  
R.Sousa     Arben
  Nene C.Neves J.Crispim Seref Fevzi H.Gokbas  
  Pires M.Beringel     Omur Oktay  
4 - 4 - 2 Systeem
...............................................................................................

FC Portugal is vriendschap

Wat heb je eigenlijk aan vrienden?

Wat heb je eigenlijk aan de vrienden van FC Portugal, behalve de voor de hand liggende dingen als goede dingen vieren en over slechte dingen treuren?

Heel veel……….!

Het helpt ons ontdekken wie we willen zijn en hoe onze toekomst eruit zou moeten zien.
Het biedt inspiratie en geeft ons voorbeelden. Hoe gaat een vriend van ons met een bepaalde probleem om, hoe pakt hij die situatie aan? Daar leert men van, al is het maar hoe je het niet moet doen.

...............................................................................................

FC Portugal is een club met een eigen identiteit

Wanneer ik FC Portugal moet beschrijven, zou ik niet zeggen dat dit een club is met een typische Portugese cultuur, maar juist als een club met een eigen IK.

Een groot verschil. Zo zwart-wit denken we hier niet. Hoe ben je als mens, dat zijn zaken waar we echt belang aan hechten. Waar je vandaan komt is toch niet relevant? Je hebt goede en slechte Portugezen, en datzelfde is het geval met Turken en Nederlanders. Bij ons zijn alleen de goede welkom!

Ik ben trots op de omslag die in het denken van de mensen heeft plaatsgevonden. Want dat is misschien wel de allerbelangrijkste winst die FC Portugal heeft geboekt de laatste jaren.


  Import en export van bloemen (Nelson Beco)

Zorginformatiesystemen


Teksten en Vertalingen (Sandra Florindo)

Sportkleding en -benodigheden

Schoonhoud diensten (Carlos Gomes)

Confectie van sportkleding (Pedro Teixeira)

Portugese en Braziliaanse levensmiddelen (Tozé Maia)

Sportinfrastructuren en -benodigheden (Jorge Prazeres)

Restaurant - TapasBar (Quim Silva)

Meer da bewegen alleen... (Joan Boelens)

Voor alle benodigheden van Uw huisdier (Daniel Branco)

Landhuis Hotel Restaurant De Bloemenbeek

Banco Santander Totta S.A  (F. Loureiro)

Loodgieterswerk
Elektra installaties
Interieurbouw van keukens
en badkamers

Jesus Otero (06-16 88 19 57
J.Reyes (06-40 78 89 51

LUSO
Finance & Administration
Contact: António Fernandes
( 06-21 53 22 80
075-77 21 001  

Vougafrio - Estarreja, Portugal
Futebol Clube do Porto

NIEUWS ARCHIEF

nr.100

 
© 2006 Manuel Bravo da Silva // WebDesign by Xan@
25 september 2006

AGENDA 2006

HOME