nr. 100

FC Portugal Newsletter


Futebol Clube Portugal - Amsterdam
sinds 14 mei 1994

door Manuel Bravo da Silva


Correspondentie

Fc Portugal
Kijkduinstraat 30 - 3
1055 ZA Amsterdam

* info@bravodasilva.nl
( +31.(0)6.53 56 67 31


Betalingen van contributies, boetes, aankopen, etc…. op het volgende rekeningnr. van de POSTBANK:

9554172 - t.n.v.

Fc Portugal
Kijkduinstraat 30-3
1055 ZA Amsterdam

Met dank aan de spelers en ouders...
Plan van aanpak van FC Portugal
De Selectie van FC Portugal 1
Internationaal Toernooi voor D-junioren
Surprise Trip!

Futebol Clube do Porto in Nederland
FC Portugal op het WK Amsterdam...
Gelovigen zijn gelukkiger
FC Portugal is vriendschap
FC Portugal is een club met een eigen identiteit
...............................................................................................

NIEUWSBRIEF NUMMER 100

Met dank aan Xana Gonçalves, mijn Webmaster……..!

De laatste nieuwsbrief in zijn oude vorm, was nummer 99. Het was de bedoeling begin van het seizoen om de 100 nummers te halen, en vervolgens ermee te stoppen. Het was een doelstelling, maar een paar mensen om me heen wisten me weer op de een of andere manier te motiveren om toch nog even door te gaan met schrijven, en daarmee een hoop mensen een plezier mee te doen.
Dit keer was het Xana Gonçalves, mijn webmaster, die het initiatief heeft genomen om een prachtige vorm aan de nieuwe nieuwsbrief te geven. Ze kwam met een voorbeeld en ik was meteen verliefd……..!
Mooie kleuren, foto's, publiciteit voor de sponsors middels links naar hun websites, etc…etc….
Aangezien ik veel positieve reacties heb gekregen de laatste 2 jaar, kon ik ook niet anders dan besluiten om de nieuwsbrief te handhaven en die minstens een keer per maand te laten verschijnen.
Xana is er tevens verantwoordelijk voor dat mijn website van een nieuw tintje is voorzien, en dat ik telkens weer samen met jullie kan genieten van de mooie foto's en verslagen van mijn/onze voetbalavonturen.

Ik wilde haar dan ook hartelijk bedanken, voor het mooie werk en tijd die ze aan mijn website heeft besteed, het afgelopen jaar.

...............................................................................................

Met dank aan de spelers en ouders
voor wat ze mij hebben gegeven!

The FC Portugal Family

Het voetbalseizoen 2005-2006 is afgelopen, en iedereen kan weer op vakantie. Ik heb een fantastisch jaar gehad en ben dankzij de spelers van het eerste team en de jeugdspelers weer een jaar jonger geworden. Ik weet waarom ik dit doe, en voor wie ik het doe.

Als kind hebben de jeugdleiders en trainers mij meer gevormd dan dominees of onderwijzers.
Trainers als Bep Thomas, Piet Strijland, Prof. Jesualdo Ferreira, João Cardoso, Vieira da Silva en Fernando Santos kan ik zo opnoemen, die van de andere opvoeders weet ik allang niet meer.
Het was dan ook belangrijk voor mij, om weer een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling en de opvoeding van een aantal jeugdspelers bij FC Portugal.

Het is niet makkelijk om een groep spelers te trainen, anno 2006. Dat heeft zowel met de maatschappelijke ontwikkelingen als het voetbalklimaat bij de amateurs te maken. De jeugd heeft immers, net als het onderwijs, steeds meer te maken met de gevolgen van onze te tolerante maatschappij, waarin gezag maar moeilijk wordt geaccepteerd. We hebben ook te maken met een maatschappij waarin we het heel gewoon vinden dat we straffeloos iedereen met een beetje gezag, agressief en beledigend mogen benaderen. De meeste jongens groeien op in een omgeving waarin respect voor elkaar geen uitgangspunt meer is. Iedereen is een beetje de wegkwijt, denk ik.

Ik zie bijvoorbeeld, tegenwoordig trainers die worden aangetrokken bij amateurclubs op basis van hun contacten, en kwaliteiten om bierelftallen te vormen die de kantine van goede inkomsten kunnen voorzien. Er is totaal geen sportieve uitdaging meer.
Ik vraag me wel eens af, wat men hiermee wil bereiken als trainer of als clubbestuur………in de toekomst. Dit heeft niets met sport te maken, en heeft meer iets van een café of parttime job voor een paar vrijwilligers.

Mijn doel blijft in ieder geval, om spelers beter te maken, en ze het goede voorbeeld te geven. Misschien weten zij mijn naam nog over 30 jaar………..

Bij een goed voorbeeld hoort ook enthousiasme, want juist dan wordt het meest door de spelers overgenomen. Wat ik ook belangrijk vind is dat je als trainer je lichaam goed weet te onderhouden. Ik ben van mening dat een trainer er goed moet uitzien, en niet met een flinke portie overgewicht op het veld kan staan. Ik zal dus de komende weken moeten blijven joggen, wil ik straks deelnemen aan de duurloop in het Amsterdamse Bos met de jongens.

Maar goed het is nu tijd om op vakantie te gaan, en alles van ons af te zetten.

Ik dank Carlos Gomes, Ricardo Augusto, Silvério Pereira en Félix Cortez voor de steun die ze me hebben gegeven en iedereen met wie ik heb mogen trainen het afgelopen seizoen.
Bedankt voor het respect en vriendschap die er toe hebben geleid dat we met zijn allen een heel mooi en degelijk seizoen hebben gehad.

Ik wens jullie allemaal een hele fijne vakantie, en hoop iedereen weer gemotiveerd en gelukkig terug te zien in Amsterdam!

...............................................................................................

Plan van aanpak van FC Portugal

seizoen 2006-2007

Sportpark Sloten

Ik heb de laatste 4 jaar met verbazing gekeken hoe het bestuur van Gold Star-Sna, is omgegaan met de problemen van de vereniging. Het was afgesproken dat we op korte termijn zouden gaan kijken naar de mogelijkheid om een naamswijziging bij de club door te voeren.
We zouden Gold Star - FC Portugal gaan heten, zodat ook FC Portugal meer naamsbekendheid zou krijgen. We konden dan als vereniging een doorstart maken. Het bleef altijd enkel en alleen bij de intentie en nu de club door het stadsdeel Slotervaart onder druk wordt gezet, zou het nu zelfs mogelijk zijn om alleen de naam van FC Portugal te gebruiken.
Het was echter te laat om op tijd en op een correcte manier dit te bewerkstelligen.
En om een lang verhaal kort te maken, is nu de vraag:

Hoe gaan we verder bij Gold Star-Sna op Sportpark Sloten?

FC Portugal is bereid om het bestuur van Gold Star-Sna binnen een jaar over te nemen. We willen een paar posities binnen het bestuur gaan invullen, ons verdiepen in de problemen van de club, en inzicht krijgen in de financiën.

 • We hebben als eerste een aantal leden van FC Portugal een brief gestuurd, zij waarvan we dachten dat ze iets voor de club zouden kunnen betekenen. We hopen hiermee misschien een paar mensen te vinden, die gemotiveerd zijn en wat meer voor de club willen doen.
 • We gaan vervolgens iedereen die zich heeft aangemeld uitnodigen voor een gesprek, en vervolgens gaan we de functie's onder elkaar verdelen.

Er zal in ieder geval een 2e Penningmeester, Secretaris, Wedstrijdsecretaris en Kantinebeheerder actief in het bestuur zitting gaan nemen. Dit om inzicht te krijgen, in de gang van zaken bij de vereniging.
Als we eenmaal begonnen zijn aan het nieuwe seizoen, moeten we eind December de hele zaak gaan evalueren en een definitief besluit nemen over de toekomst van FC Portugal als voetbalvereniging die deelneemt aan de competities van de KNVB.
Met andere woorden, we veranderen de naam van Gold Star-Sna in Fc Portugal, en maken een doorstart, onder het voorzitterschap van een lid van FC Portugal, of we stoppen definitief met competitievoetbal.
Dit is wat we willen doen met betrekking tot de bestuurlijke kant van de club.

Sportief gezien is het seizoen 2006-2007 ook belangrijk voor FC Portugal.
Het is belangrijk dat we promoveren naar de 4e Klasse KNVB, de andere teams handhaven, en indien mogelijk uitbreiden.
Kwaliteit voor FC Portugal is belangrijker dan kwantiteit, dus moeten we blijven presteren om tot goede resultaten in zijn geheel te komen.

...............................................................................................

De Selectie van FC Portugal 1

seizoen 2006-2007

FC Portugal 1

 1. Jorge Ribeiro
 2. Clarence Bijlhout
 3. Mehmet Yilmaz
 4. Savas Soylemez
 5. Alket Musta
 6. Miquele Drumond
 1. Roberto Boldewijn
 2. Marcel Esajas
 3. Ruben Maia
 4. Nelson Sousa
 5. Carlos Paredes
 6. Nalton Musta
 1. Marco Veiga
 2. Stefano Parisi
 3. Marco Barbosa
 4. Cara de Vroome
 5. Elmar van Ee
 6. Raymond Kopetzky

Spelers die zijn aangetrokken (6):
Alket Musta (ex-AGB), Mehmet Yilmaz (ex-Amsterdam Serefspor), Stefano Parisi
(ex-FC Purmerend), Cara de Vroome (ex-FC Purmerend), Nalton Musta (ex-AGB), Elmar van Ee (ex-Hoofddorp).

Met deze spelersgroep willen we de prestaties van vorig seizoen gaan verbeteren.
Er is maar een doelstelling mogelijk met deze selectie voor volgend seizoen, en dat is promoveren naar de 4e klasse KNVB.
Het is een mooie uitdaging voor iedereen, en heeft ook tevens direct te maken met de toekomst van FC Portugal als voetbalvereniging.

Spelers die zijn vertrokken (5):
Barry Hangjas, Marko Seunninga, Dwight Rotgans, Remon Boelsma en António Fernandes.

...............................................................................................

INTERNATIONAAL TOERNOOI VOOR D-JUNIOREN
SCHIJNDEL

The Duke's Trophy 26-27-28 mei 2006

D-pupilen

12 jaar geleden gingen we voor het eerst met de senioren van FC Portugal naar een internationaal voetbaltoernooi in het buitenland. In Hasselt hebben we toen een mooi weekend gehad, een goed toernooi gespeeld, en zelfs de Fair Play Cup gewonnen.
Inmiddels zijn de studiereizen van Fc Portugal een traditie geworden.

Dit jaar zijn we voor het eerst ook met de kinderen ( Fc Portugal D-junioren) op stap gegaan. Op vrijdag 26 mei zijn we met de spelers: Daniel Pereira, Michael Pereira, Tiago Marques, Ricardo Marques, Yakup Turgut, Ramazan Turgut, Daniel Martins, Marco Bravo, Fábio David, Marcelo Barbosa, Paulinho Branco, Dylan Antunes, Elliot van Ee en Ricardo Gonçalves en 8 begeleiders
(Manuel, Ricardo Augusto, Elmar van Ee, Barbosa, Egídio, Seca, Abílio en webmaster António Gonçalves) in 2 bussen van Hertz en de Manuel BUS vanaf Sportpark Sloten richting Schijndel vertrokken.

Onder hevige regen kwamen we daar, en na ons te hebben aangemeld bij de organisatie van het toernooi bij de voetbalclub Avanti 31, konden we vervolgens naar onze huisvesting. Een mooi klaslokaal in het Elde College. En anders dan de Sheraton Hotel in Porto, moesten we hier onze luchtbedden zelf oppompen en allemaal naast elkaar slapen. Het was even wennen maar geweldig om de kinderen te zien bij het opmaken van hun bedden. Na ons kamer/lokaal in orde te hebben gemaakt, konden we gaan eten in de grote eetzaal samen met de andere voetbalteams. Sommige kinderen hadden best wel honger en gingen wel 3 keer langs de pannen met eten.

Zaterdag 27 mei zijn we meteen na het ontbijt naar Den Bosch gegaan.
We moesten pas om 13.30 h spelen, dus als echte voetballers gingen we voor de wedstrijd een wandeling maken. In Den Bosch zijn we in het centrum geweest, en hebben we tevens een bezoek gebracht aan het Sint Jans Kathedraal.

Sint Jans Kathedraal

Eenmaal terug naar het Sportcomplex van Avanti 31, konden we onze eerste 3 groepswedstrijden spelen onder leiding van Elmar van Ee, die in de afwezigheid van zijn vader, de coaching deed.
Het waren hele sterke teams, waar we tegen moesten spelen en we hadden best veel moeite om weerstand te bieden. We hebben dan ook de eerste 3 wedstrijden verloren, en zijn 4e geworden in de poule. Kees van Ee de voormalige trainer van dit team, was ook nog even langsgekomen uit Frankrijk om zijn oude team aan het voetballen te zien. Een verassing voor de kinderen, die hem al een tijd niet meer hadden gezien.

De kinderen begrepen ook dat deelnemen belangrijker is dan winnen, en dat de ervaring die ze opdoen in zo'n weekend van grote waarde kan zijn voor hun toekomst. Na de wedstrijden, zijn we allemaal nog gaan zwemmen in een zwembad naast het complex. Na een dikke uur zwemmen, had iedereen honger, en aangezien we niet meer op tijd waren voor het avondeten in de school, moesten we naar de McDonald's.
Kinderen zijn dol op dit soort eten, dus waren ze blij met de keuze.

Na het eten, nog even zitten met alle begeleiders in het grote lokaal, en vervolgens naar onze kamer, waar de kinderen een plan hadden bedacht om de begeleiders in de maling te nemen. Paulinho was weggelopen, en nergens te vinden. De begeleiders konden hem niet vinden, en er ontstond paniek.

Sommigen gingen buiten zoeken, en anderen werden een beetje boos…hahahahaha
Paulinho die zo klein is als een muis lag namelijk tussen het luchtbed van Marco Bravo en Daniel Pereira. Ze deden als of ze van niets wisten. Een goed plan, en slim bedacht. Vervolgens werden een paar foto's gemaakt met de maskers, grappen uitgehaald en kwamen vreemde geluiden van alle kanten van de zaal.
Rond 2 uur lag iedereen te slapen.

Zondag 28 mei de finalewedstrijden. We moesten tegen de nummer 4 van een andere poule, en hadden Yakup Turgut als keeper opgesteld in de hoop dat we toch een wedstrijd zouden kunnen winnen.
Het werd 0-0 in de 30 minuten en we moesten penalty's nemen. Iedereen stond in een rij met de armen over elkaar als in een echte finale van de Champions League. Marco Bravo nam de eerste en schoot raak. Yakup stopte. Daniel Martins nam de tweede penalty voor FC Portugal en schoot ook raak. Yakup stopte ook de tweede inzet van de tegenstander. Ramazan scoorde de derde en nadat Yakup ook de derde had gestopt was het gedaan. De vreugde brak los, want we hadden een wedstrijd gewonnen!!!

De laatste wedstrijd hebben we met 0-2 verloren, maar doordat we een wedstrijd hebben gewonnen zijn we van de 16 teams uiteindelijk 14e geworden.

Het resultaat van dit alles was, een mooie beker, een medaille voor iedere speler en een fantastisch weekend voor de kinderen en de meegereisde supporters.

FC Portugal wil tenslotte nog even een "speciaal iemand" en iedereen die financieël en logistiek heeft bijgedragen aan deze reis van de kids van FC Portugal……

HARTELIJK BEDANKEN!!!!

...............................................................................................

SURPRISE TRIP
Futuroscope/Paris & Reims - Champagne

1 t/m 6 juni 2006

Futuroscope
Futuroscope

De 12e studiereis van FC Portugal, had als doel om twee trouwe leden van FC Portugal, Remy van Heugten en Nelson Beco te verrassen.
De reden waarom we het de Surprise Trip hebben genoemd, en iedereen heel lang aan het twijfelen hebben gezet. We zijn donderdag 1 juni om 21.00 uur weer eens vertrokken, met 3 busjes vanaf Sportpark Sloten.

Met een record aantal deelnemers (26) dit keer, maar helaas zonder de twee leden die we graag wilden verassen. Deze konden wegens privé-omstandigheden niet meegaan. De groep bestond dit keer uit: Manuel, Capitão Gomes, Carlitos, Fonzie enToni Cruz die nu al meer dan 10 keer zijn mee geweest met Fc Portugal. Deelnemers die meer dan een keer zijn meegeweest waren er (11): Luis Gomes, Ricardo Augusto, Sérgio Magadascar, José Olifant Teixeira, Ricardo Santinho, Rui Batanete Manuel, Paulo Preto Gutentag, Paulo Ferreira, António Fernandez, Vitor Nunes, Bartolomeu Stiletto. Als nieuwelingen waren dit keer ook meegegaan (8): Savas, Michael Meiguinho, Michel Brabant, Barrycardi, Francisco, Paulo Pereira, Silvério en Tozé Gaia. Ook hebben we 2 lifters uit Irak meegenomen, die vervoer nodig hadden naar het zuiden.

We reden richting Frankrijk, en via Parijs zijn we naar Orleans gereden. Onze eerste STOP voor een dutje en ontbijt. Om 10 uur in de ochtend en nadat we de hele nacht hadden gereden, kwamen we aan bij de Futuroscope, vlakbij Poitiers. Een attractiepark die over de filmindustrie gaat.

KermisOnze vriend Remy van Heugten die regisseur is, en voor wie deze verassing bedoeld was zou dit prachtig hebben gevonden. In ieder geval hebben de meeste genoten van deze dag, en willen zelfs in de toekomst met hun families daar nog eens een keer naar toe gaan. Op het park zijn we twee leden van Fc Portugal tegengekomen die ook ons wilden verassen. De broers Nelson en José Beco waren vroeg vertrokken uit Hoofddorp richting de Futuroscope en waren op tijd om nog een paar pilsjes met ons te drinken tussen de voorstellingen door. We waren nu met 28 man in Frankrijk.
's Avonds zijn we met de hele groep gaan eten in een grill restaurant op het plein in Poitiers. Na het eten en met Nelson Beco in de buurt, hadden we geen andere keus dan een plek te vinden waar we een glas Champagne konden drinken. In plaats van een fles, werden het er twee. …………..en laat.

De volgende dag om 9 uur vertrek naar Parijs, waar we rond de middag zijn aangekomen. Even inchecken in een van de ETAP HOTELS, en vervolgens iedereen zijn eigen weg vinden in de grote stad. We zaten in de buurt van Mareuill en Bagnolet. Nelson en Jose Beco besloten om naar Amsterdam te gaan en de groep werd in 3 gesplitst. Een groep ging slapen in het hotel want die houdt er niet zoveel van om over dag door de drukke straten te lopen. Een groep ging naar de markt en vervolgens met de metro naar de Eiffel Toren. En een kleinere groep ging met een van de busjes naar de Champs Elysées……
Daar hebben we even rondgelopen, boodschappen gedaan en op een terras gezeten. De plastic drol die we altijd bij ons hebben deed de rest……en het was weer lachen geblazen.

Carlos Gomes die familie heeft in Parijs, had al iets geregeld voor de groep om te eten, maar door een hevige hooikoorts aanval moest ik het opgeven en de groep verlaten. Ik moest het die avond met 7 pasteitjes van BACALHAU… doen die ik nog in mijn broodtrommel had. Aan de andere kant kon ik tenminste rustig slapen zonder de turbine van José Teixeira naast mijn hoofd. Wat er allemaal gebeurd is die avond weet ik niet, en kan ik niet beschrijven, maar wel dat ik vanaf 5 uur niet meer heb kunnen slapen door het gesnurk van Teixeira die weer zijn kamer opzocht.

Maandag 5 juni zijn we weer om 9 uur vertrokken uit het hotel, maar met twee man minder.
De twee lifters hadden waarschijnlijk werk gevonden op de markt, en gingen niet meer mee naar Reims. Carlos Gomes moest alleen nog even langs een familielid, om 2 biggen te halen voor de lunch, en konden we meteen weer verder rijden.
Toen we daar aankwamen in de buurt van Parijs, waren ze al klaar en konden zo mee met FC Portugal naar Reims. We hadden zo de twee lifters die we hadden meegenomen uit Zaandam ingeruild voor 2 biggen uit Parijs. Een prachtige zet natuurlijk……!

Onderweg naar Reims op de nationale weg, zijn we gestopt voor de lunch, op een bijzonder plek midden in het bos, vlakbij een vijver. We hebben heerlijk gegeten en gedronken. Het was ook een mooie gelegenheid om Carlos Fonseca en Toni Cruz te eren voor hun 11e deelname aan de reizen van FC Portugal met een mooi trofee. Ricardo Augusto kreeg het laatste shirt die ik nog had van FC Portugal uit 1995 met nummer 13, voor zijn meer dan 5 reisjes en verdiensten voor FC Portugal.

Na de gebruikelijke speech van mij, konden we weer verder rijden, maar niet voor lang want in een dorp was er een kermis opgezet, en we konden daar koffie drinken. Gebruikelijk bij Portugezen, koffie nemen na het eten.
Op de kermis werd er met pijlen gegooid, geschoten, en een paar attracties geprobeerd. Er werden een paar van die knuffels gewonnen, tot Champagne toe……en nadat Bartolomeu de kralen uit New Orleans had uitgedeeld aan de voorbijgangers, konden we na een poosje het dorp weer verlaten.
We reden via Epernay naar Reims en zagen de uitgestrekte velden met bomen, waar de Champagne van wordt gemaakt. Helaas hebben we geen Champagnekelder kunnen bezoeken, vanwege de tijd, maar vooral omdat Nelson de Champagne specialist van FC Portugal, in deze materie, niet aanwezig was. Voor hem was deze verrassing bestemd, maar ook hij kon helaas net als Remy niet aanwezig zijn.

Gebroeders BecoIn Reims aangekomen, voor de 3e keer inchecken bij de ETAP Hotel, en door naar het centrum voor een bezoek en het diner. Paulo Preto bleef dit keer achter in het hotel, vermoeid als hij was. Met Carlos Gomes in de pole position liepen we door de gezellige straten van Reims op zoek naar een restaurant die adequaat voor ons zou zijn en die biefstukken zou hebben met een minimaal gewicht van 480 gram. Na een rondje langs de winkelstraten, had Gomes zijn keus gemaakt en we konden gaan zitten op een terras vlakbij een leuk monument. Met 13 man hebben we heerlijk gegeten en gedronken, en met de plastic drol midden op straat konden we nog even een weddenschap sluiten, lachen en de tijd opnemen dat iemand erop zou trappen. Het duurde 16 minuten precies…………

Om 11 uur even bij elkaar voor de planning. De een ging nog laserschietend naast het hotel, een ander nog even ergens wat drinken. Rond 2 uur was iedereen min of meer terug in het hotel, en nadat iemand het in zijn hoofd had gehaald om op de deuren van alle kamers te kloppen, nadat hij had gezien dat zijn kamer door elkaar was gehaald, konden we even later gaan rusten, en uitslapen tot 12 uur.
Maandag reden we weer terug naar Nederland. We wilden via Brussel gaan, maar eenmaal in Brussel vonden we het te riskant om de auto's te parkeren met al onze tassen. We besloten een sightseeing te doen in Brussel en verder te rijden.

Rond 19 uur waren we weer op Sportpark Sloten. Alles was weer goed verlopen, ondanks de grote groep dit keer, en de risico's en gevaren voor misverstanden. Die waren er niet op een enkeling na…!

FC Portugal had alles weer perfect geregeld en iedereen kon zijn eigen plezier zoeken tijdens dit weekend.

Ik wilde daarom dit verslag afsluiten met iedereen hartelijk te bedanken voor zijn deelname!!!

 • Ricardo Augusto en Carlos Gomes die deze reis weer uitstekend hebben georganiseerd.
 • De chauffeurs (Manuel, Gomes, Augusto, Luis, Francisco en Paulo Pereira) die de moeite en de verantwoordelijkheid hebben genomen om ons overal veilig te brengen.
 • Nelson Beco en José Beco voor hun bezoek aan de groep in de Futuroscope en de 1.600 km die ze daarvoor hebben moeten rijden. Heel veel waardering…….
 • Carlos Gomes voor de twee biggen uit Parijs.
 • En alle deelnemers die op de een of andere manier hebben bijgedragen aan de sfeer en de gezelligheid. Au revoir et……

Batanete

MERCI BEAUCOUP!!!!

...............................................................................................

Futebol Clube do Porto in Nederland

17 t/m 27 juli 2006

Pinto da Costa, Manuel en Reinaldo Telles
Pinto da Costa, Manuel en Reinaldo Telles

FC Porto komt in juli weer naar Nederland voor een trainingskamp als voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen 2006-2007. Het team van Co Adriaanse zal zich dit keer in Hotel de Bloembeek gaan vestigen bij De Lutte, vlakbij Oldenzaal en de Duitse grens.

De volgende oefenwedstrijden staan er op het programma:

 • 18 juli tegen Rohda Raalte ( Amateurs)
 • 20 juli tegen Stevo ( Amateurs)
 • 22 juli tegen FC Groningen in het nieuwe Euroborg Stadion
 • 25 juli tegen Enschedese Rigtersbleek

Er zal nog een wedstrijd gespeeld worden op 27 juli, maar die is nog niet vastgesteld.

Het team zal dan weer teruggaan naar Portugal, om vervolgens op 3 augustus weer terug te keren naar Amsterdam als het aan het AMSTERDAM TOURNAMENT deelneemt.

Het deelnemersveld bestaat dit keer uit de volgende teams: Ajax, Fc Porto, Inter Milaan en Manchester United.

Bij Manchester United komt de Portugese inbreng van Cristiano Ronaldo, en ook de coach Carlos Queiroz zal aanwezig zijn op de bank naast Alex Ferguson.

Bij Inter Milaan is de beste voetballer van Portugal Luís Figo van de partij.

Programma

4 augustus 2006
AJAX Amsterdam - Fc Porto

5 augustus 2006
Fc Porto - Inter Milan

...............................................................................................

FC Portugal op het WK Amsterdam voor amateur-teams

10 juni 2006

WK Amsterdam

FC Portugal was een van de 32 teams die heeft deelgenomen aan het WK Amsterdam voor amateur-teams. Carlos Gomes was de initiatiefnemer binnen FC Portugal, en heeft zijn best gedaan om op een waardige manier op het toernooi te verschijnen. Hij heeft voor tenue's gezorgd die gesponsord zijn door de firma Hectas dienstverlening en Icova.
Hij heeft een selectie samengesteld van jonge spelers en op het evenement zelf het logistieke werk op zijn schouders genomen, met hulp van Silvério Pereira.

De eerste wedstrijd werd 0-0 tegen Iran. In de tweede wedstrijd won Brazilië van Portugal met 0-1 en in de laatste wedstrijd tegen Nepal waar het om het doelgemiddelde ging, werd het maar 3-0 voor Portugal. We waren uitgeschakeld, maar omdat de ploeg van Iran werd gediskwalificeerd vanwege twee rode kaarten in een wedstrijd, konden we toch naar de kruisfinales tegen Nederland.

Het werd 0-2 voor de Nederlanders die een heel goed team hadden, en terecht door mochten gaan naar de kwartfinale.
Het was echter Ghana die uiteindelijk het WK Amsterdam 2006 won.

Ik heb alle wedstrijden van Portugal gezien, maar het was eerlijk gezegd niet wat ik had verwacht van deze jonge spelers, die ook nog over heel veel kwaliteit beschikken.
De meeste maakten een vermoeide indruk, en er zat helemaal geen beleving in het team.
Ik was dan ook diep teleurgesteld dat Carlos zo veel moeite had gedaan voor de jongens en daar zo weinig voor terug had gekregen. Een wedstrijd gewonnen, tegen Nepal.

De volgende keer dat er deelgenomen wordt aan dit soort evenementen, verwacht ik meer inzet en een betere houding van iedereen, en geen afmeldingen op het laatste moment.

Bedankt Carlos. Je hebt weer goed werk geleverd, en met veel passie de naam van Portugal hoog gehouden…………..!

...............................................................................................

Gelovigen zijn gelukkiger

Klooster van Batalha (Portugal)

Mensen die regelmatig naar de kerk gaan, sterk religieus zijn en vaak bidden, zijn over het algemeen gelukkiger dan mensen die niet geloven.
Die conclusie trekt de psycholoog Stephen Joseph van de universiteit van Warwick.
Volgens de hoofdonderzoeker komt dat doordat gelovige mensen meer het gevoel hebben dat ze een doel in het leven hebben.
Aan de studie deden 101 studenten mee in de leeftijd van 18 en 49 jaar. De studie is in het vaktijdschrift Mental Health, Religion & Culture verschenen.

...............................................................................................

FC Portugal is vriendschap

Wat heb je eigenlijk aan vrienden?

Wat heb je eigenlijk aan de vrienden van FC Portugal, behalve de voor de hand liggende dingen als goede dingen vieren en over slechte dingen treuren?

Heel veel……….!

Het helpt ons ontdekken wie we willen zijn en hoe onze toekomst eruit zou moeten zien.
Het biedt inspiratie en geeft ons voorbeelden. Hoe gaat een vriend van ons met een bepaalde probleem om, hoe pakt hij die situatie aan? Daar leert men van, al is het maar hoe je het niet moet doen.

...............................................................................................

FC Portugal is een club met een eigen identiteit

FC Portugal
wenst iedereen een fijne vakantie,
en heel veel
plezier deze ZOMER!

Wanneer ik FC Portugal moet beschrijven, zou ik niet zeggen dat dit een club is met een typische Portugese cultuur, maar juist als een club met een eigen IK.

Een groot verschil. Zo zwart-wit denken we hier niet. Hoe ben je als mens, dat zijn zaken waar we echt belang aan hechten. Waar je vandaan komt is toch niet relevant? Je hebt goede en slechte Portugezen, en datzelfde is het geval met Turken en Nederlanders. Bij ons zijn alleen de goede welkom!

Ik ben trots op de omslag die in het denken van de mensen heeft plaatsgevonden. Want dat is misschien wel de allerbelangrijkste winst die FC Portugal heeft geboekt de laatste jaren.


  Import en export van bloemen (Nelson Beco)

Zorginformatiesystemen


Teksten en Vertalingen (Sandra Florindo)

Sportkleding en -benodigheden

Schoonhoud diensten (Carlos Gomes)

Confectie van sportkleding (Pedro Teixeira)

Portugese en Braziliaanse levensmiddelen (Tozé Maia)

Sportinfrastructuren en -benodigheden (Jorge Prazeres)

Restaurant - TapasBar (Quim Silva)

Meer da bewegen alleen... (Joan Boelens)

Voor alle benodigheden van Uw huisdier (Daniel Branco)

Landhuis Hotel Restaurant De Bloemenbeek

Banco Santander Totta S.A (F. Loureiro)

Loodgieterswerk
Elektra installaties
Interieurbouw van keukens
en badkamers

Jesus Otero (06-16 88 19 57
J.Reyes (06-40 78 89 51

LUSO
Finance & Administration
Contact: António Fernandes
( 06-21 53 22 80
075-77 21 001  

Vougafrio - Estarreja, Portugal
Futebol Clube do Porto

 

 
© 2006 Manuel Bravo da Silva // WebDesign by Xan@
22 juni 2006

AGENDA 2006

HOME